Així hi veuen ocells i insectes: una tècnica de vídeo revela colors que els humans no veiem
Així hi veuen ocells i insectes: una tècnica de vídeo revela colors que els humans no veiem

Així hi veuen ocells i insectes: una tècnica de vídeo revela colors que els humans no veiem

Un equip de científics ha creat càmeres i programari que mostren el món amb els colors que veuen els ocells i les abelles

RedaccióActualitzat

Les plantes, els animals i els fongs conformen un ric mosaic de colors a la naturalesa. Per poder-los veure, els animals necessiten una visió que els humans no havíem pogut reproduir fins ara. Un equip de científics d'Anglaterra i els Estats Units han creat la maquinària i el programari necessaris per poder enregistrar amb precisió els colors que perceben els animals en moviment.

Amb una precisió del 90%, es tracta d'un mètode relativament poc car, que ja ha ofert als biòlegs descobriments sorprenents sobre la vida de diferents espècies, segons els resultats publicats a la revista científica PLOS Biology.

Així és com un ocell veu una abella i una vespa interactuant amb les flors:

 

La innovadora càmera és més ràpida i flexible pel que fa a les condicions de llum que els sistemes anteriors i permet capturar imatges en moviment d'animals al seu hàbitat natural.

Fins ara la tecnologia permetia saber com els animals veuen escenes estàtiques, però amb el nou sistema es poden capturar els colors que veu un animal en moviment.

El nou sistema de càmera permet captar els colors que perceben els animals en moviment (Vasas V, et al., 2024 PLOS Biology)

Una tècnica que recrea "colors falsos"

Això pot ser útil per entendre algunes decisions, que els animals prenen fixant-se en elements en moviment, per exemple, per detectar aliment, avaluar la predisposició d'una possible parella, etc.

La nova tècnica també pot "crear reconstruccions de colors falsos" en vídeo del que es veuria al tenir aquesta visió ultraviolada.

Per exemple, així és com veuen un arc de Sant Martí quatre animals diferents: un ratolí (A), una abella (B), un ocell (C) i un humà. En el cas de l'ocell s'han reproduït "falsos colors".


Cada espècie percep els colors de forma diferent

Segons els autors de l'estudi, cada espècie té fotoreceptors únics que són sensibles a una àmplia gamma de longitud d'ona, des de la llum ultraviolada fins als infrarojos, depenent de les necessitats específiques de cadascuna.

Fins i tot hi ha animals que poden detectar la llum polaritzada.

Per exemple, les abelles i els ocells són sensibles a la llum ultraviolada, que no és visible per l'ull humà.

Que els humans no la puguem veure comporta certes limitacions per a la investigació: "Com que ni els nostres ulls ni les càmeres comercials capten aquestes variacions de llum, no podem explorar algunes zones de dominis visuals", han escrit els autors.

Així és com una abella veu una eruga:

 

Els investigadors han recreat aquest vídeo amb els "falsos colors" que veuen les abelles, de manera que les captures quàntiques d'UVA, blau i verd es mostren com a blau, verd i vermell, respectivament.

Les taques grogues que l'eruga té a l'esquena es reflecteixen fortament amb la llum ultraviolada i apareixen de color magenta quan s'utilitza la visió de l'abella.

Molts depredadors d'erugues perceben la llum ultraviolada, de manera que aquesta coloració podria ser un senyal aposemàtic, és a dir, una advertència que són perilloses.

Un codi públic i obert a la ciència i la cultura

La descoberta l'han publicat en codi obert, perquè la càmera i el programari siguin accessibles públicament a qui ho vulgui, amb l'objectiu de fomentar més investigació en aquest camp i que ho puguin utilitzar ecologistes i cineastes.

D'una banda, els ecologistes "poden investigar com els animals fan servir els colors en el seu comportament i moviment, com la il·luminació natural altera la percepció dels colors i altres qüestions que no s'han abordat fins ara a causa de la manca d'eines adequades", expliquen els autors a la presentació de l'article.

I, d'altra banda, ofereix als científics i cineastes "un nou enfocament empíricament fonamentat per representar com perceben el món els animals".

ARXIVAT A:
Recerca científica
Anar al contingut